Stanovení obsahu lepku ve vybraných potravinách – Bc. Michaela Dunklerová
Bc. Michaela Dunklerová
Master's thesis
Stanovení obsahu lepku ve vybraných potravinách
Determination of gluten in mayonnaise
Abstract:
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení lepku v majonézách. Použito bylo 12 druhů majonéz zakoupených z české a rakouské tržní sítě. Obsah lepku byl stanoven rychlotestem a sendvičovou metodou ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Rychlotestem nebyl lepek detekován. ELISA prokázala přítomnost lepku v celkovém rozsahu 0,004 – 0,305 mg/kg. Majonézy s označením „bez lepku“ obsahovaly lepek …moreAbstract:
This diploma thesis is focused on determination of gluten in mayonnaise. In total, 12 types of mayonnaise from the Czech and Austrian market networks were used. The gluten content was determined using a rapid test and an enzyme-linked immuno-sorbent assay (ELISA). Gluten was not detected using rapid test. ELISA proved the presence of gluten in the total range of 0,004 – 0,305 mg/kg. Mayonnaise labelled …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Radka Langová, Ph.D.
- Reader: Jitka Pichová, externi
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendel University in Brno
Faculty of AgriSciencesMaster programme / field:
Chemistry and Food Technology / Food Technology
Theses on a related topic
-
La terminologie gastronomique française : Quelle variation orthographique dans les menus tch\`{e}ques
Sára SKOPALOVÁ -
Lepek a jeho spojitost s různými onemocněními a poruchami
Anna Liberská -
Lepek v potravinách, ano či ne?
Šárka Nejedlá -
Potravinová alergie a intolerance na lepek
Eva Badinková -
Využití PCR metod při stanovení alergií na lepek.
Nikola Königová -
Potravinové alergie a intolerance na lepek a laktosu
Ivana ZATLOUKALOVÁ -
Celiakie – život bez lepku
Vanesa Dávidová -
Účinky lepku na střevní mikrobiom
Petr Šmíd