Bc. Denisa KŮTKOVÁ

Master's thesis

Jídlo, paměť a identita volyňských Čechů

Food, memory and identity of Volhynian Czechs
Abstract:
Hlavním tématem této práce je jídlo, s nímž je v práci zacházeno jako s evokativním motivem ke vzpomínání. Jídlo působí na naše smysly, což výzkumníkovi umožňuje odkrýt specifické vrstvy paměti (např. vzpomínky na dětství spojené s konzumací oblíbených jídel). V práci je kladen důraz na zkoumání vztahu jídla k paměti a identitě a k tomuto záměru slouží výstupy z analýzy polostrukturovaných rozhovorů …more
Abstract:
The main subject of this work is food, which is used as an evocative motive for remembrance. Food affects our senses, which allows the researcher to uncover specific areas of memory (eg. childhood memorie associated with eating favorite foods). Emphasis is put on examining the relationship between food and memory and between food and identity and to fulfill this intention semi-structured interviews …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 30. 4. 2024
Accessible from:: 31. 12. 2999

Thesis defence

  • Supervisor: PhDr. Tereza Šlehoferová, Ph.D.

Citation record

The right form of listing the thesis as a source quoted

KŮTKOVÁ, Denisa. Jídlo, paměť a identita volyňských Čechů. Plzeň, 2024. diplomová práce (Mgr.). ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI. Fakulta filozofická

Full text of thesis

Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, Fakulta filozofická
Vázaný výtisk práce naleznete v Univerzitní knihovně ZČU, více na http://www.knihovna.zcu.cz/kvalifikacni-prace/

University of West Bohemia

Faculty of Arts

Master programme / field:
Anthropology / Sociální a kulturní antropologie