Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie – Bc. Tereza Procházková
Bc. Tereza Procházková
Master's thesis
Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie
The ability of bacteria to utilize artificial sweeteners and sugar alcohols as a sole energy source
Abstract:
Vliv syntetických sladidel a cukerných alkoholů na složení mikrobiomu, je stále více diskutovaným tématem, pro které dosud neexistuje dostatek průkazných vědeckých závěrů. Cílem této diplomové práce bylo testování schopnosti bakterií, které jsou přirozenou součástí trávicího traktu, metabolizovat vybraná umělá sladidla a cukerné alkoholy jako zdroj energie. Celkem bylo otestováno 32 bakterií kmenů …moreAbstract:
Effects of synthetic sweeteners and sugar alcohols on gut microbiota composition is an increasingly discussed topic for which there are not yet enough conclusive scientific conclusions. This diploma thesis aimed to test the ability of bacteria naturally inhabiting digestive tract to metabolize selected artificial sweeteners and sugar alcohols as the sole energy source. A total of 32 bacteria of Firmicutes …moreAbstract:
o suggested that synthetic sweeteners and sugar alcohols may have prebiotic effects. On the other hand, they can also contribute to the development or progression of tooth decay, thus their effects could be considered comparable to carbohydrates. It was also found that Lactobacillus and Bifidobacterium species produced from these substrates either metabolites in a different ratio or chemical substances …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 25. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Hana Šubrtová Salmonová, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
PROCHÁZKOVÁ, Tereza. \textit{Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie}. Online. Master's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/xmjk8k/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme:
Food and Nutrition
Theses on a related topic
-
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Haplogenotypová analýza v genu pro lektin vázající manózu a zubní kaz u dětí
Nora Mohlerová -
Posouzení účinku antimikrobiálních peptidů na infekční onemocnění způsobující parodontitidu a zubní kaz.
Sofia Sharkawy -
Zubní kaz a možnosti jeho neinvazivního ošetření
Magdaléna Haplová -
Variabilita v kandidátních genech a zubní kaz v dočasné a stálé dentici
Patricie Kudelová -
Zubní kaz a jeho prevence u dětí mladšího školního věku
Nikola KITTELOVÁ -
Zubní kaz u dětí předškolního věku
Pavlína HLOBILOVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights