Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie – Bc. Tereza Procházková
Bc. Tereza Procházková
Diplomová práce
Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie
The ability of bacteria to utilize artificial sweeteners and sugar alcohols as a sole energy source
Anotace:
Vliv syntetických sladidel a cukerných alkoholů na složení mikrobiomu, je stále více diskutovaným tématem, pro které dosud neexistuje dostatek průkazných vědeckých závěrů. Cílem této diplomové práce bylo testování schopnosti bakterií, které jsou přirozenou součástí trávicího traktu, metabolizovat vybraná umělá sladidla a cukerné alkoholy jako zdroj energie. Celkem bylo otestováno 32 bakterií kmenů …víceAbstract:
Effects of synthetic sweeteners and sugar alcohols on gut microbiota composition is an increasingly discussed topic for which there are not yet enough conclusive scientific conclusions. This diploma thesis aimed to test the ability of bacteria naturally inhabiting digestive tract to metabolize selected artificial sweeteners and sugar alcohols as the sole energy source. A total of 32 bacteria of Firmicutes …víceAbstract:
o suggested that synthetic sweeteners and sugar alcohols may have prebiotic effects. On the other hand, they can also contribute to the development or progression of tooth decay, thus their effects could be considered comparable to carbohydrates. It was also found that Lactobacillus and Bifidobacterium species produced from these substrates either metabolites in a different ratio or chemical substances …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 25. 4. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Hana Šubrtová Salmonová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
PROCHÁZKOVÁ, Tereza. \textit{Schopnost bakterií využívat syntetická sladila a cukerné alkoholy jako zdroj energie}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/xmjk8k/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Schopnost bifidobakterií utilizovat umělá sladidla a cukerné alkoholy jako jediný zdroj energie (DP)
Hana Stachová -
Haplogenotypová analýza v genu pro lektin vázající manózu a zubní kaz u dětí
Nora Mohlerová -
Posouzení účinku antimikrobiálních peptidů na infekční onemocnění způsobující parodontitidu a zubní kaz.
Sofia Sharkawy -
Zubní kaz a možnosti jeho neinvazivního ošetření
Magdaléna Haplová -
Variabilita v kandidátních genech a zubní kaz v dočasné a stálé dentici
Patricie Kudelová -
Zubní kaz a jeho prevence u dětí mladšího školního věku
Nikola KITTELOVÁ -
Zubní kaz u dětí předškolního věku
Pavlína HLOBILOVÁ
Název
Vložil
Vloženo
Práva