Schopnost produkce bakteriocinů u bakterií izolovaných z potravin – Radek Novotný
Radek Novotný
Bachelor's thesis
Schopnost produkce bakteriocinů u bakterií izolovaných z potravin
Bacteriocin-producing capacity of the bacteria isolated from foods
Abstract:
Bakteriociny jsou definovány jako peptidy nebo proteiny, které bývají syntetizovány v ribozomech různých kmenů bakterií, a které mohou vykazovat schopnost inhibice růstu jiných mikroorganismů. V teoretické části této bakalářské práce je popsána charakterizace a dělení bakteriocinů produkovaných grampozitivními bakteriemi, jejich mechanismus vzniku a účinku, využití bakteriocinů a metody stanovení produkce …moreAbstract:
Bacteriocins are defined as peptides or proteins that tend to be synthesized in the ribosomes of various strains of bacteria, which may show the ability to inhibit the growth of other microorganisms. The theoretical part of this bachelor's thesis describes the characterization and the division of bacteriocins produced by gram-positive bacteria, their mechanism of formation and action, the use of bacteriocins …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 5. 2023
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Khatantuul Purevdorj, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Novotný, Radek. Schopnost produkce bakteriocinů u bakterií izolovaných z potravin. Zlín, 2023. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlny text prace je k dispozici v elektronicke podobe
Tomas Bata University in Zlín
Faculty of TechnologyBachelor programme / field:
Food Technology and Assessment / Food Biotechnology and Applied Microbiology
Theses on a related topic
-
Bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu.
Michaela Jurčáková -
Bakterie mléčného kvašení v trávicím traktu hospodářských zvířat a jejich potenciální probiotické vlastnosti
Lenka Rybová -
Bakterie mléčného kvašení a jejich podíl na kvalitě mléčných výrobků
Barbora Palkovská -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková -
Vliv biomasy jednobuněčných řas na životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení
Karolína Medová -
Bakterie mléčného kvašení: cesta z laboratoře k praktickému uplatnění
Ivana Pešková -
PROBIOTICKÉ GENY POTRAVINÁŘSKY VÝZNAMNÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ
Jana Konečná