Možnosti uplatnění probiotických kultur při výrobě piva – Bc. Martin Slovák
Bc. Martin Slovák
Diplomová práce
Možnosti uplatnění probiotických kultur při výrobě piva
Possibilities of using probiotic cultures in beer production
Anotace:
V této diplomové práci bylo pojednáno o potenciálu probiotických kultur ve vztahu k lidskému zdraví a jejich výskytu ve fermentovaných potravinách včetně piva a byly popsány limitující faktory pro výrobu probiotického piva. Blíže byly specifikovány ně-které bakterie mléčného kvašení rodu Lactobacillus a Streptococcus a také bakterie rodu Bifidobacterium a kvasinka Saccharomyces boulardii, které byly …víceAbstract:
This diploma thesis deals with potential of probiotic cultures in relation to human health and occurrence of these cultures in fermented foods, including beer, was discussed. Also limiting factors for the production of probiotic beer were described. Some lactic acid bacteria of the genus Lactobacillus and Streptococcus were specified, as well as bacteria of the genus Bifidobacterium and the yeast Saccharomyces …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 4. 5. 2022
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 31. 5. 2022
- Vedoucí: doc. Ing. Tomáš Gregor, Ph.D.
- Oponent: Josef Gattermayer, Ing., externi
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Mendelova univerzita v Brně, Agronomická fakultaMendelova univerzita v Brně
Agronomická fakultaMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Jakost a zdravotní nezávadnost potravin
Práce na příbuzné téma
-
Bakterie mléčného kvašení v trávicím traktu hospodářských zvířat a jejich potenciální probiotické vlastnosti
Lenka Rybová -
Bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu.
Michaela Jurčáková -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková -
Vliv biomasy jednobuněčných řas na životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení
Karolína Medová -
Bakterie mléčného kvašení: cesta z laboratoře k praktickému uplatnění
Ivana Pešková -
Bakterie mléčného kvašení a jejich podíl na kvalitě mléčných výrobků
Barbora Palkovská -
PROBIOTICKÉ GENY POTRAVINÁŘSKY VÝZNAMNÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ
Jana Konečná