Přírodní a syntetické látky jako manipulátory bachorové fermentace – Ing. Mariana Vadroňová
Ing. Mariana Vadroňová
Disertační práce
Přírodní a syntetické látky jako manipulátory bachorové fermentace
Natural and synthetic compounds as manipulators of rumen fermentation
Anotace:
Rostoucí světová populace a měnící se klimatické podmínky vyvíjejí velký tlak na živočišnou produkci; je nutné zvýšit efektivitu produkce, ale zároveň snížit emise skleníkových plynů emitovaných hospodářskými zvířaty. Nejpodstatnějšími plyny od hospodářských zvířat jsou oxid dusný a metan. Metan přirozeně vzniká v bachoru přežvýkavců a představuje přibližně 6 % celkových antropogenních emisí SP, přičemž …víceAbstract:
Growing world population and changing climate conditions are putting great pressure on livestock production; it is necessary to increase production efficiency to have sufficient food supply, but at the same time its imperative to reduce greenhouse gas (GHG) emissions from farm animals. The most important gases from livestock are nitrous oxide and methane. Methane is naturally produced in the rumen …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 8. 8. 2024
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Petr Homolka, CSc. Ph.D.
- Oponent: Miloslav Šoch, Ing., externi, Eva Straková, Bc., externi, Jan Kopečný, JUDr., externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
VADROŇOVÁ, Mariana. \textit{Přírodní a syntetické látky jako manipulátory bachorové fermentace}. Online. Disertační práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2024. Dostupné z: https://theses.cz/id/kqu8p8/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůDoktorský studijní program:
Vědy o zvířatech
Práce na příbuzné téma
-
Vliv doby obohacování krmiva o nenasycené mastné kyseliny na vybrané parametry jatečné hodnoty prasat se zřetelem na kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku
Jiří Pantoflíček -
Vliv kombinace kyseliny kaprinové a kyseliny laurové s dusičnany na bachorovou fermentaci a produkci metanu in vitro
Pavla Krausová -
Mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom v športovej výžive
Veronika Styková -
Monitorování mastných kyselin v gastroodpadech se zaměřením na upotřebené kuchyňské oleje
Michael Weber -
Studium adipocytárního proteinu vázajícího mastné kyseliny (AFABP) v metabolismu lipidů a jeho klinický význam
Michal Karpíšek -
Mastné kyseliny a jejich potenciál snižovat produkci metanu u přežvýkavců
Jana Kovářová -
Stanovení inhibičních účinků mastných kyselin se střední délkou řezězce na vybrané bakterie
Jolana Richterová -
Mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom v športovej výžive
Veronika Styková
Název
Vložil
Vloženo
Práva