Analytické metody pro kvalitativní a kvantitativní analýzu exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení – Barbora Čížková
Barbora Čížková
Bakalářská práce
Analytické metody pro kvalitativní a kvantitativní analýzu exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení
Analytical methods for qualitative and quantitative analysis of lactic acid bacteria exopolysaccharides
Anotace:
Některé mikroorganismy, mezi nimi i bakterie mléčného kvašení, mají schopnost produkovat exopolysacharidy, jež našly využití v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu i v dalších průmyslových odvětvích. Exopolysacharidy jsou rozdělovány do dvou hlavních kategorií, na homopolysacharidy a heteropolysacharidy. Pro stanovení obsahu exopolysacharidů je využíváno metod kvalitativní a kvantitativní …víceAbstract:
Some microorganisms including lactic acid bacteria have the ability to produce exopoly-saccharides. The exopolysaccharides are used in food processing, pharmaceutical and cosmetic industry and in other industries as well. Exopolysaccharides are divided into two main catego-ries, homopolysaccharides and heteropolysaccharides. Methods of qualitative and quantitative analysis are used for exopolysaccharide …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 31. 3. 2015
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Miroslava Potůčková
- Oponent: Michaela Kosová, externi
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
ČÍŽKOVÁ, Barbora. \textit{Analytické metody pro kvalitativní a kvantitativní analýzu exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2015. Dostupné z: https://theses.cz/id/o18m8a/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Bakterie mléčného kvašení v trávicím traktu hospodářských zvířat a jejich potenciální probiotické vlastnosti
Lenka Rybová -
Bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu.
Michaela Jurčáková -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková -
Vliv biomasy jednobuněčných řas na životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení
Karolína Medová -
Bakterie mléčného kvašení: cesta z laboratoře k praktickému uplatnění
Ivana Pešková -
Bakterie mléčného kvašení a jejich podíl na kvalitě mléčných výrobků
Barbora Palkovská -
PROBIOTICKÉ GENY POTRAVINÁŘSKY VÝZNAMNÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ
Jana Konečná
Název
Vložil
Vloženo
Práva