Analytické metody pro kvalitativní a kvantitativní analýzu exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení – Barbora Čížková
Barbora Čížková
Bachelor's thesis
Analytické metody pro kvalitativní a kvantitativní analýzu exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení
Analytical methods for qualitative and quantitative analysis of lactic acid bacteria exopolysaccharides
Abstract:
Některé mikroorganismy, mezi nimi i bakterie mléčného kvašení, mají schopnost produkovat exopolysacharidy, jež našly využití v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu i v dalších průmyslových odvětvích. Exopolysacharidy jsou rozdělovány do dvou hlavních kategorií, na homopolysacharidy a heteropolysacharidy. Pro stanovení obsahu exopolysacharidů je využíváno metod kvalitativní a kvantitativní …moreAbstract:
Some microorganisms including lactic acid bacteria have the ability to produce exopoly-saccharides. The exopolysaccharides are used in food processing, pharmaceutical and cosmetic industry and in other industries as well. Exopolysaccharides are divided into two main catego-ries, homopolysaccharides and heteropolysaccharides. Methods of qualitative and quantitative analysis are used for exopolysaccharide …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 31. 3. 2015
Thesis defence
- Supervisor: Ing. Miroslava Potůčková
- Reader: Michaela Kosová, externi
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
ČÍŽKOVÁ, Barbora. \textit{Analytické metody pro kvalitativní a kvantitativní analýzu exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2015. Available from: https://theses.cz/id/o18m8a/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Bakterie mléčného kvašení v trávicím traktu hospodářských zvířat a jejich potenciální probiotické vlastnosti
Lenka Rybová -
Bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu.
Michaela Jurčáková -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková -
Vliv biomasy jednobuněčných řas na životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení
Karolína Medová -
Bakterie mléčného kvašení: cesta z laboratoře k praktickému uplatnění
Ivana Pešková -
Bakterie mléčného kvašení a jejich podíl na kvalitě mléčných výrobků
Barbora Palkovská -
PROBIOTICKÉ GENY POTRAVINÁŘSKY VÝZNAMNÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ
Jana Konečná
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights