Baktérie mléčného kvašení – probiotika s antirakovinnou aktivitou – Mgr. Linda Grillová, Ph.D.
Mgr. Linda Grillová, Ph.D.
Bachelor's thesis
Baktérie mléčného kvašení – probiotika s antirakovinnou aktivitou
Lactic acid bacteria - probiotics with anticancer activities
Abstract:
Probiotické bakterie mléčného kvašení ovlivňují střevní mikroflóru a její metabolické aktivity, deaktivují reaktivní metabolity, mají antimutagenní a antigenotoxické aktivity, imunomodulační aktivity, protizánětlivé aktivity, antiproliferační aktivity a schopnost indukovat apoptózu. Fakta vyplývající z rozsáhlých experimentů podporují teorii, že vybrané kmeny BMK (bakterie mléčného kvašení) mají antirakovinové …moreAbstract:
Probiotic lactic acid bacteria modulate the gut microbiota and associated metabolic activities, deactivate reactive metabolites, have antimutagenic and antigenotoxic activities, immunomodulatory and antiinflammatory activities, anti-proliferative activities and are able to induce apoptosis. Evidence from extensive trials support the hypothesis that selected LAB strains (lactic acid bacteria) have anticancer …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 13. 5. 2010
Identifier:
https://is.muni.cz/th/zz76o/
Thesis defence
- Date of defence: 23. 6. 2010
- Supervisor: doc. RNDr. Alena Španová, CSc.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakultaMasaryk University
Faculty of ScienceBachelor programme / field:
Biology / Biology
Theses on a related topic
-
Bakterie mléčného kvašení v trávicím traktu hospodářských zvířat a jejich potenciální probiotické vlastnosti
Lenka Rybová -
Bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu.
Michaela Jurčáková -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková -
Vliv biomasy jednobuněčných řas na životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení
Karolína Medová -
Bakterie mléčného kvašení: cesta z laboratoře k praktickému uplatnění
Ivana Pešková -
Bakterie mléčného kvašení a jejich podíl na kvalitě mléčných výrobků
Barbora Palkovská -
Studium probiotických bakterií mléčného kvašení produkujících antimikrobiální látky
Kristýna Turková