Bc. Tomáš Moučka

Bachelor's thesis

Mléčně kvašená zelenina ve výživě člověka

Fermented vegetables in human nutrition
Abstract:
Mléčně kvašená zelenina je vhodnou složkou výživy člověka, působí preventivně proti řadě onemocnění, zvláště při přítomnosti živých bakterií ve výrobku. Stanovení počtu životaschopných mezofilních bakterií mléčného kvašení v prodávaném kvašeném zelí však prokázalo jejich nepřítomnost, naproti tomu v domácích výrobcích byly výsledky řádově 10^6 až 10^8 KTJ.g-1.
Abstract:
Fermented vegetable products are a good component of human nutrition. This is due to the fact that they assist in the prevention of many diseases, especially in the presence of live bacteria in the product. However viable mesophilic lactic acid bacteria in commercial sauerkraut was absent. In contrast, home-made sauerkraut products showed mesophilic lactic acid bacteria. There were results in the order …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 5. 2011

Thesis defence

  • Date of defence: 14. 6. 2011
  • Supervisor: RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
  • Reader: doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta