Bc. Tomáš Moučka
Bachelor's thesis
Mléčně kvašená zelenina ve výživě člověka
Fermented vegetables in human nutrition
Abstract:
Mléčně kvašená zelenina je vhodnou složkou výživy člověka, působí preventivně proti řadě onemocnění, zvláště při přítomnosti živých bakterií ve výrobku. Stanovení počtu životaschopných mezofilních bakterií mléčného kvašení v prodávaném kvašeném zelí však prokázalo jejich nepřítomnost, naproti tomu v domácích výrobcích byly výsledky řádově 10^6 až 10^8 KTJ.g-1.Abstract:
Fermented vegetable products are a good component of human nutrition. This is due to the fact that they assist in the prevention of many diseases, especially in the presence of live bacteria in the product. However viable mesophilic lactic acid bacteria in commercial sauerkraut was absent. In contrast, home-made sauerkraut products showed mesophilic lactic acid bacteria. There were results in the order …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 17. 5. 2011
Identifier:
https://is.muni.cz/th/zrdku/
Thesis defence
- Date of defence: 14. 6. 2011
- Supervisor: RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
- Reader: doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Specializations in Health Science / Dietitian
Theses on a related topic
-
Bakterie mléčného kvašení v trávicím traktu hospodářských zvířat a jejich potenciální probiotické vlastnosti
Lenka Rybová -
Bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu.
Michaela Jurčáková -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková -
Studium vlastností bakterií mléčného kvašení izolovaných z domácích a divokých prasat pomocí fenotypových a genotypových metod
Hana Donociková -
Vliv biomasy jednobuněčných řas na životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení
Karolína Medová -
Bakterie mléčného kvašení: cesta z laboratoře k praktickému uplatnění
Ivana Pešková -
Bakterie mléčného kvašení a jejich podíl na kvalitě mléčných výrobků
Barbora Palkovská -
PROBIOTICKÉ GENY POTRAVINÁŘSKY VÝZNAMNÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ
Jana Konečná