Silvie Kielarová
Bachelor's thesis
Azobarviva v potravinách
Azo dyes in food
Abstract:
Tato bakalářská práce je věnována potravinářským azobarvivům. Teoretická část je zaměřena na jejich chemické a fyzikální vlastnosti, využití v potravinářském průmyslu a rizika spojená s jejich konzumací. Dále jsou zde popsány metody jejich analýzy v potravinách. V praktické časti byl spektrofotometricky stanoven obsah azobarviv v několika nealkoholických nápojích.Abstract:
This thesis deals with azo food dyes. The teoretical part is mainly about chemical and physical properties of azo dyes, their use in food industry and risks of their consumption. On top of that, there are described methods of analysis of azo food dyes in food. In the practical part the content of azo dyes was determined in several non-alcoholic beverages using spectrophotometry.
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 26. 6. 2019
Accessible from:: 31. 12. 2999
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Citation record
The right form of listing the thesis as a source quoted
Kielarová, Silvie. Azobarviva v potravinách. Pardubice, 2019. bakalářská práce (Bc.). Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická
Full text of thesis
Accessibility: Autor si nepřeje zpřístupnění práce veřejnosti
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- Soubory jsou nedostupné.
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologickáUniversity of Pardubice
Faculty of Chemical TechnologyBachelor programme / field:
Chemistry and Technology of Foodstuffs / Evaluation and Analysis of Foodstuffs
Theses on a related topic
-
Simultánní stanovení potravinářských barviv s využitím UV/Vis spektrofotometrie
Martin ŠPINKA -
Studium interakcí vybraných potravinářských barviv s mědí(II) s využitím UV/Vis spektrofotometrie
Venuše KOMJATIOVÁ -
Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě
Barbora Kvášová -
Stanovení potravinářských barviv spektrofotometricky a metodou HPLC
Monika Ondroušková -
Degradace organických barviv s využitím pokročilých oxidačních procesů
Natálie RUTAROVÁ -
Aditiva v potravinách
Sibyla Poloučková -
Možné negativní vlivy aditiv v potravinách na zdraví člověka
Daniela Malířová