Obsah fenolických látek v přílohových sacharidových potravinách – Bc. Markéta Strankmüllerová
Bc. Markéta Strankmüllerová
Master's thesis
Obsah fenolických látek v přílohových sacharidových potravinách
The content of phenolic compounds in the carbohydrate side dishes
Anotácia:
Brambory, některé obiloviny a pseudoobiloviny, tedy přílohy s vysokým obsahem sacharidů, patří mezi jedny ze základních složek lidské stravy. Jsou pro nás především zdrojem komplexních sacharidů, ale v různých množstvích i dalších makronutrientů – lipidů a rostlinných bílkovin, dále lipofilních i hydrofilních vitaminů, minerálních látek a také vlákniny. Své zastoupení mají v těchto přílohách i biologicky …viacAbstract:
Potatoes, some cereals and pseudo-cereals, i.e. side dishes with a high carbohydrate content, are among the basic components of the human diet. They are primarily a source of complex carbohydrates, but also, in various amounts, other macronutrients - lipids and plant proteins, as well as lipophilic and hydrophilic vitamins, minerals and fiber. Biologically active substances are also represented in …viac
Jazyk práce: Czech
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 26. 4. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedúci: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
- Oponent: Monika Sabolová, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
STRANKMÜLLEROVÁ, Markéta. \textit{Obsah fenolických látek v přílohových sacharidových potravinách}. Online. Diplomová práca. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/x7dxsq/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesMaster programme / odbor:
Nutrition and Foodstuffs / Nutrition and Foodstuffs
Práce na příbuzné téma
-
Tracking optical properties and antioxidant activities of polyphenols by joint theoretical and experimental approaches.
Michal BILER -
Polyfenoly a antioxidanty u povijnice batátové (Ipomoea batatas)
Terezie Husarová -
Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v koření sumak
Natálie Sonia Měrková -
The Impact of EU Agricultural Policies and Taxes on EU Agricultural Trade (cereals sector) and the European Agriculture Sector (cereals)
Mariia Moravska -
Archaeobotanical analyses of the cereals from the Aeneolithic site at Modřice (Czech Republic) on the perspective of the beginnings of cereal domestication in the Near East
Kateřina Mrkvičková -
Initiation and development of crown roots in barley (Hordeum vulgare L.): genetic investigation and comparison with rice, the plant model for cereals
Thu NGUYEN -
Genetics of host-pathogen interactions in the cereals-powdery mildew fungus (Blumeria graminis) pathosystem
Eva JANÁKOVÁ -
Field weeds of cereals and other crops grown inselected farm
Josef Hroch
Názov
Vložil
Vložené
Práva