Markéta Cirusová
Bachelor's thesis
Vitaminy v obilovinách
Vitamins in cereals
Abstract:
Obiloviny jsou bohatým zdrojem vitaminů skupiny B a vitaminu E. Největší množství vitaminů je obsaženo v klíčku a aleuronové vrstvě, ale velké množství vitaminů bývá odstraněno během mlýnského zpracování zrna. Největší obsah vitaminů skupiny B a E má pohanka, ječmen a pšenice. Kukuřice obsahuje největší množství vitaminu E, ale malé množství vitaminů skupiny B. Rýže má naopak velké množství vitaminů …moreAbstract:
Cereals are a rich source of vitamins B complex and vitamin E. The biggest amount of vitamins is found in sprout and aleurone layer, but a large number of vitamins is eliminated during grain processing. The largest amount of vitamins B complex and vitamin E is found in buckwheat, barley and wheat. Corn contains the largest amount of vitamin E, but only a small amount of vitamin B complex. Rice, contrarily …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 4. 2017
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
- Reader: Oldřich Faměra, Ing.
Citation record
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Quality of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Kapalinová chromatografie v analýze N-monosubstituovaných derivátů piperazinu
Miloš Macinský -
Srovnání laboratorních vyšetřovacích metod vysokoúčinné kapalinové chromatografie a kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro stanovení cytostatik při léčbě pacientů s myeloidní leukémií
Naďa Valošková -
Separace krátkých oligonukleotidů ve vybraných módech vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Jan Fiala -
Obiloviny v dietním stravování
Marie Motáčková -
The Impact of EU Agricultural Policies and Taxes on EU Agricultural Trade (cereals sector) and the European Agriculture Sector (cereals)
Mariia Moravska -
Archaeobotanical analyses of the cereals from the Aeneolithic site at Modřice (Czech Republic) on the perspective of the beginnings of cereal domestication in the Near East
Kateřina Mrkvičková -
Nové a staronové obiloviny pro potravinářské využití
Klára Kramosilová -
Genetics of host-pathogen interactions in the cereals-powdery mildew fungus (Blumeria graminis) pathosystem
Eva JANÁKOVÁ
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights