Bakteriociny grampozitivních bakterií a možnosti jejich detekce – Bc. Petra VELECKÁ
Bc. Petra VELECKÁ
Diplomová práce
Bakteriociny grampozitivních bakterií a možnosti jejich detekce
Bacteriocins of grampositive bacteria and their detection
Anotace:
Tato diplomová práce se zabývá bakteriemi mléčného kvašení a jejich produkcí bakteriocinů. Jsou zde popsány jednotlivé mléčné bakterie a fermentované mléčné výrobky, ve kterých se tyto bakterie používají. Dále se tato práce podrobněji věnuje bakteriocinům bakterií mléčného kvašení, jejich spektru účinnosti, mechanizmu působení a možnostem jejich využití. Nakonec je zmíněn princip polymerázové řetězové …víceAbstract:
This thesis deals with lactic acid bacteria and thein bacteriocin production. Individual lactic acid bacteria and fermented dairy products are described in this work. Further, this study targets the bacteriocins of lactic acid bacteria, their spectrum of activity, mechanism of action and possibilities of their application. Finally, principle of polymerase chain reaction (PCR), one of the most used …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 5. 2009
Identifikátor:
10976
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 3. 6. 2009
- Vedoucí: Ing. Zuzana Vaňátková
Citační záznam
Jak správně citovat práci
VELECKÁ, Petra. Bakteriociny grampozitivních bakterií a možnosti jejich detekce. Zlín, 2009. diplomová práce (Ing.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická
Plný text práce
Právo: Autor si přeje zpřístupnit práci pouze na univerzitě až od 19. 05. 2009
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- autentizovaným zaměstnancům ze stejné školy/fakulty
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologickáPlný text práce je k dispozici v elektronické podobě.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Fakulta technologickáMagisterský studijní program / obor:
Chemie a technologie potravin / Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Práce na příbuzné téma
-
Polymerázová řetězová reakce jako nástroj detekce a diferenciace kmenů původce moru včelího plodu (Paenibacillus larvae)
Veronika Manišová -
Polymerázová řetězová reakce, průběh a její využití v diagnostice genetických poruch
Jitka Frühbauerová -
Optimalizace parametrů polymerázové řetězové reakce.
Magda VOJTOVÁ -
Optimalizace podmínek polymerázové řetězové reakce pro detekci poškození DNA komplexy oxidu osmičelého a diethylpyrokarbonátu.
Jan SEMER -
Použití polymerázové řetězové reakce pro detekci poškození nativní DNA komplexy oxidu osmičelého a diethylpyrokarbonátu.
Jan SEMER -
Bakterie mléčného kvašení v potravinářském průmyslu.
Michaela Jurčáková -
Bakterie mléčného kvašení a jejich podíl na kvalitě mléčných výrobků
Barbora Palkovská -
Inhibiční působení protektivních kultur na vybrané bakterie mléčného kvašení s dekarboxylázovou aktivitou
Ivana Zicháčková