Lucie Bašniarová

Bachelor's thesis

Akrylamid v potravinách

Acrylamide in foods
Abstract:
Akrylamid je významným procesním kontaminantem, který vzniká při tepelné úpravě potravin nad 120 °C. Vyskytuje se ve velké škále potravin. Nejvíce ho je obsaženo v potravinách, které obsahují vysoké množství sacharidů (např. bramborové a cereální výrobky). Vzniká reakcí karbonylové skupiny redukujícího sacharidu s aminovou skupinou nejčastěji aminokyseliny asparaginu. Klíčovou reakcí pro tvorbu akrylamidu …more
Abstract:
Acrylamide is a very important processed food contaminant. It is created in food after heating above 120 °C. It appears in a big range of food. The highest ammount is found in carb-rich food (for example potato and cereal food). Acrylamide is formated by reaction of reducing sugar with amine compound (especially asparagin). A key reaction is called Maillard reaction. It is one of the most important …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 14. 7. 2020

Thesis defence

  • Supervisor: Ing. Zora Kotíková, Ph.D.
  • Reader: Barbora Burešová, Ing.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

Czech University of Life Sciences Prague

Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources

Bachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Nutrition and Foodstuffs

 
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights
Theses 1t02tz 1t02tz/2
15/7/2020
Folders
Files
Mach, J.
15/7/2020
  • Co je jinak přidání souboru

    Soubor nebo složku lze nahrát pomocí tlačítka Přidat.
  • Co je jinak další operace se soubory

    Podrobnosti lze zjistit označením příslušného řádku.
  • Co je jinak pohled pro experty

    Pro častou práci je možné zvolit režim Více možností.
  • Co je nové vyhledávání souborů

    Vyhledávaný výraz můžete zadat přímo do adresního řádku.
  • Co je nové rychlý přístup k souborům

    Pomocí funkce Nedávné je možné se rychle vrátit k právě prohlíženým souborům. Oblíbené soubory je také možné označit Hvězdičkou.
  • Co se chystá

    Připravujeme další vylepšení pro mobilní zařízení.