Vliv odrůdy a lokality na obsah akrylamidu ve zpracovaných hlízách brambor – Bc. Anežka Doležalová
Bc. Anežka Doležalová
Diplomová práce
Vliv odrůdy a lokality na obsah akrylamidu ve zpracovaných hlízách brambor
Effect of variety and locality on acrylamide content in processed potato tubers
Anotace:
Na procesní kontaminant akrylamid poprvé upozornili švédští vědci v roce 2002. Tato skupina vědců ze Stockholmské univerzity, která pracovala pod záštitou Švédského národního výboru pro potraviny (SNFA), ve své studii publikovala nečekané a vysoké koncentrace akrylamidu v tepelně zpracovaných výrobcích z obilovin a brambor. Jejich studie vyvolala ve vědecké sféře rozruch, jelikož akrylamid byl vroce …víceAbstract:
The process contaminant acrylamide was first raised as a concern by Swedish researchers in 2002. The group of scientists from Stockholm University, working under the auspices of the Swedish National Food Agency (SNFA), published unexpected and high concentrations of acrylamide in heat-treated cereal and potato products in their study. The study caused a stir in the scientific sphere, as acrylamide …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 14. 4. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: Ing. Zora Kotíková, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
DOLEŽALOVÁ, Anežka. \textit{Vliv odrůdy a lokality na obsah akrylamidu ve zpracovaných hlízách brambor}. Online. Diplomová práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/lpvsgb/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůMagisterský studijní program:
Výživa a potraviny
Práce na příbuzné téma
-
Studium průběhu Maillardovy reakce
Eva Štěpanovská -
Antioxidační vlastnosti produktů Maillardovy reakce
Adéla Velechová -
Produkty Maillardovy reakce pražených sladů a jejich interakce s chmelovými prenylflavonoidy
Andrii Vasylytchuk -
Lze využít produkty Maillardovy reakce jako indikátory tepelného ošetření biologických materiálů?
Polina Cherepanova -
Maillardova reakce
Žaneta MARXOVÁ -
Akrylamid
Soňa Havlenová -
Analýza polynitroaromatických sloučenin pomocí HPLC/MS/MS
Ivana Ungrádová
Název
Vložil
Vloženo
Práva