Kateřina Dvořáková

Bachelor's thesis

Vliv času a teploty ohřevu na chemické složení medu s pomocí NMR

The influence of time and temperature on chemical composition of honey using NMR
Abstract:
Med patří mezi potraviny, které se tradičně využívají při pečení, vaření, smažení a v neposlední řadě i k oslazení horkých čajů. Zvýšená teplota má však jisté účinky na jeho složení. Med obsahuje vysoké procento cukrů, tudíž je náchylný ke krystalizaci nebo Maillardově reakci, při níž se uvolňují vábné těkavé látky, ale mohou vznikat i látky škodlivé pro lidské zdraví. Včelařská veřejnost vede dlouhodobé …more
Abstract:
Honey is one of the foods traditionally used in baking, cooking, frying and sometimes to sweeten hot teas. However, elevated temperature has some influence effects on the chemical composition. Honey contains a high percentage of sugars, so it´s prone to crystallization or the Maillard reaction, in which volatile substances are released. This reaction can also produce substances that are harmful to …more
 
 
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 4. 2021

Thesis defence

  • Supervisor: doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.

Citation record

Full text of thesis

Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:
  • světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
 
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights
Theses zszacl zszacl/2
21/4/2021
Folders
Files
Mach, J.
21/4/2021
  • Co je jinak přidání souboru

    Soubor nebo složku lze nahrát pomocí tlačítka Přidat.
  • Co je jinak další operace se soubory

    Podrobnosti lze zjistit označením příslušného řádku.
  • Co je jinak pohled pro experty

    Pro častou práci je možné zvolit režim Více možností.
  • Co je nové vyhledávání souborů

    Vyhledávaný výraz můžete zadat přímo do adresního řádku.
  • Co je nové rychlý přístup k souborům

    Pomocí funkce Nedávné je možné se rychle vrátit k právě prohlíženým souborům. Oblíbené soubory je také možné označit Hvězdičkou.
  • Co se chystá

    Připravujeme další vylepšení pro mobilní zařízení.