Bc. Klára Mudráková
Bakalářská práce
Heterocyklické aminy
Heterocyclic amines
Anotace:
Tato bakalářská práce shrnuje poznatky o heterocyklických aminech, látkách s mutagenním a karcinogenním potenciálem, vznikajících při tepelném opracování potravin. Nejprve je pozornost věnována vlivu stravy na vznik nádorového onemocnění, dále se práce zaměřuje na historii studia heterocyklických aminů, popisuje jejich obecnou charakteristiku, tvorbu, výskyt, účinek na savčí organismus a podává přehled …víceAbstract:
This bachelor thesis summarizes knowledge of the heterocyclic amines, substances with mutagenic and carcinogenic potential, resulting from thermal processing of foods. First, attention is paid to the influence of diet on tumor formation, the work focuses on the history of studies of heterocyclic amines, describes their characteristics, formation, occurence, effect on the mammalion organism and provides …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 21. 5. 2010
Identifikátor:
https://is.muni.cz/th/s9wey/
Obhajoba závěrečné práce
- Obhajoba proběhla 2. 6. 2010
- Vedoucí: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
- Oponent: prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasarykova univerzita
Lékařská fakultaBakalářský studijní program / obor:
Specializace ve zdravotnictví / Nutriční terapeut
Práce na příbuzné téma
-
Problematika heterocyklických aromatických aminů v potravinách
Tereza Mintělová -
Studium průběhu Maillardovy reakce
Eva Štěpanovská -
Antioxidační vlastnosti produktů Maillardovy reakce
Adéla Velechová -
Produkty Maillardovy reakce pražených sladů a jejich interakce s chmelovými prenylflavonoidy
Andrii Vasylytchuk -
Lze využít produkty Maillardovy reakce jako indikátory tepelného ošetření biologických materiálů?
Polina Cherepanova -
Maillardova reakce
Žaneta MARXOVÁ -
Spreading Ebola virus from primary sources to the bush meat and its impact in West Africa
Romana Kremláčková -
Development of the attitude towards meat consumption in Japan
Annette Bedřichová