Vliv času a teploty ohřevu na chemické složení medu s pomocí NMR – Kateřina Dvořáková
Kateřina Dvořáková
Bakalářská práce
Vliv času a teploty ohřevu na chemické složení medu s pomocí NMR
The influence of time and temperature on chemical composition of honey using NMR
Anotace:
Med patří mezi potraviny, které se tradičně využívají při pečení, vaření, smažení a v neposlední řadě i k oslazení horkých čajů. Zvýšená teplota má však jisté účinky na jeho složení. Med obsahuje vysoké procento cukrů, tudíž je náchylný ke krystalizaci nebo Maillardově reakci, při níž se uvolňují vábné těkavé látky, ale mohou vznikat i látky škodlivé pro lidské zdraví. Včelařská veřejnost vede dlouhodobé …víceAbstract:
Honey is one of the foods traditionally used in baking, cooking, frying and sometimes to sweeten hot teas. However, elevated temperature has some influence effects on the chemical composition. Honey contains a high percentage of sugars, so it´s prone to crystallization or the Maillard reaction, in which volatile substances are released. This reaction can also produce substances that are harmful to …více
Jazyk práce: čeština
Datum vytvoření / odevzdání či podání práce: 19. 4. 2021
Obhajoba závěrečné práce
- Vedoucí: doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.
Citační záznam
Citace dle ISO 690:
DVOŘÁKOVÁ, Kateřina. \textit{Vliv času a teploty ohřevu na chemické složení medu s pomocí NMR}. Online. Bakalářská práce. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. 2021. Dostupné z: https://theses.cz/id/zszacl/.
Plný text práce
Obsah online archivu závěrečné práce
Zveřejněno v Theses:- světu
Jak jinak získat přístup k textu
Instituce archivující a zpřístupňující práci: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůČeská zemědělská univerzita v Praze
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůBakalářský studijní program / obor:
Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova / Kvalita produkce
Práce na příbuzné téma
-
Strukturní charakterizace vybraných přirozeně neuspořádaných proteinů pomocí nukleární magnetické rezonance
Radek Crha -
Studium cisplatinového derivátu pomocí nukleární magnetické rezonance (NMR), Ramanovou spektroskopii a teoretickými přístupy
Magdaléna Krejčíková -
Využití nukleární magnetické rezonance v sýrařském odvětví
Adéla Bozděchová -
Využití nukleární magnetické rezonance k detekci falšování medu
Andrea Nosková -
Studium proteinů účastnících se signální dráhy rostlinných hormonů pomocí nukleární magnetické rezonance
Olga Třísková -
Studium RNA-interakčního místa pomocí výpočetních metod a nukleární magnetické rezonance
Pavel Kohl -
Příprava a analýza tRNA pomocí nukleární magnetické rezonance
Hana Uhlíková -
Návrh snímací cívky nukleární magnetické rezonance
Karolína Jurková
Název
Vložil
Vloženo
Práva