Vliv času a teploty ohřevu na chemické složení medu s pomocí NMR – Kateřina Dvořáková
Kateřina Dvořáková
Bachelor's thesis
Vliv času a teploty ohřevu na chemické složení medu s pomocí NMR
The influence of time and temperature on chemical composition of honey using NMR
Abstract:
Med patří mezi potraviny, které se tradičně využívají při pečení, vaření, smažení a v neposlední řadě i k oslazení horkých čajů. Zvýšená teplota má však jisté účinky na jeho složení. Med obsahuje vysoké procento cukrů, tudíž je náchylný ke krystalizaci nebo Maillardově reakci, při níž se uvolňují vábné těkavé látky, ale mohou vznikat i látky škodlivé pro lidské zdraví. Včelařská veřejnost vede dlouhodobé …moreAbstract:
Honey is one of the foods traditionally used in baking, cooking, frying and sometimes to sweeten hot teas. However, elevated temperature has some influence effects on the chemical composition. Honey contains a high percentage of sugars, so it´s prone to crystallization or the Maillard reaction, in which volatile substances are released. This reaction can also produce substances that are harmful to …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 19. 4. 2021
Thesis defence
- Supervisor: doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.
Citation record
ISO 690-compliant citation record:
DVOŘÁKOVÁ, Kateřina. \textit{Vliv času a teploty ohřevu na chemické složení medu s pomocí NMR}. Online. Bachelor's thesis. Praha: Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources. 2021. Available from: https://theses.cz/id/zszacl/.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojůCzech University of Life Sciences Prague
Faculty of Agrobiology, Food and Natural ResourcesBachelor programme / field:
Agriculture, Horticulture and Rural Development / Quality of Agricultural Products
Theses on a related topic
-
Strukturní charakterizace vybraných přirozeně neuspořádaných proteinů pomocí nukleární magnetické rezonance
Radek Crha -
Studium cisplatinového derivátu pomocí nukleární magnetické rezonance (NMR), Ramanovou spektroskopii a teoretickými přístupy
Magdaléna Krejčíková -
Využití nukleární magnetické rezonance v sýrařském odvětví
Adéla Bozděchová -
Využití nukleární magnetické rezonance k detekci falšování medu
Andrea Nosková -
Studium proteinů účastnících se signální dráhy rostlinných hormonů pomocí nukleární magnetické rezonance
Olga Třísková -
Studium RNA-interakčního místa pomocí výpočetních metod a nukleární magnetické rezonance
Pavel Kohl -
Příprava a analýza tRNA pomocí nukleární magnetické rezonance
Hana Uhlíková -
Návrh snímací cívky nukleární magnetické rezonance
Karolína Jurková
Name
Posted by
Uploaded/Created
Rights