Bc. Klára Mudráková
Bachelor's thesis
Heterocyklické aminy
Heterocyclic amines
Abstract:
Tato bakalářská práce shrnuje poznatky o heterocyklických aminech, látkách s mutagenním a karcinogenním potenciálem, vznikajících při tepelném opracování potravin. Nejprve je pozornost věnována vlivu stravy na vznik nádorového onemocnění, dále se práce zaměřuje na historii studia heterocyklických aminů, popisuje jejich obecnou charakteristiku, tvorbu, výskyt, účinek na savčí organismus a podává přehled …moreAbstract:
This bachelor thesis summarizes knowledge of the heterocyclic amines, substances with mutagenic and carcinogenic potential, resulting from thermal processing of foods. First, attention is paid to the influence of diet on tumor formation, the work focuses on the history of studies of heterocyclic amines, describes their characteristics, formation, occurence, effect on the mammalion organism and provides …more
Language used: Czech
Date on which the thesis was submitted / produced: 21. 5. 2010
Identifier:
https://is.muni.cz/th/s9wey/
Thesis defence
- Date of defence: 2. 6. 2010
- Supervisor: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
- Reader: prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.
Full text of thesis
Contents of on-line thesis archive
Published in Theses:- světu
Other ways of accessing the text
Institution archiving the thesis and making it accessible: Masarykova univerzita, Lékařská fakultaMasaryk University
Faculty of MedicineBachelor programme / field:
Specializations in Health Science / Dietitian
Theses on a related topic
-
Studium průběhu Maillardovy reakce
Eva Štěpanovská -
Antioxidační vlastnosti produktů Maillardovy reakce
Adéla Velechová -
Produkty Maillardovy reakce pražených sladů a jejich interakce s chmelovými prenylflavonoidy
Andrii Vasylytchuk -
Lze využít produkty Maillardovy reakce jako indikátory tepelného ošetření biologických materiálů?
Polina Cherepanova -
Maillardova reakce
Žaneta MARXOVÁ -
Inhibice Maillardových reakcí
Eliška Štumrová -
Spreading Ebola virus from primary sources to the bush meat and its impact in West Africa
Romana Kremláčková -
Development of the attitude towards meat consumption in Japan
Annette Bedřichová